Julhälsning 2011 - jul är glädje, gåvor och fred

Julen handlar om glädje, gåvor och fred.

Vi vill att julen ska vara en glad högtid. Vi vill att alla ska vara glada. Vi vill att alla ska ha roligt, ska trivas och må bra. Det ska vara roligt att träffa familjemedlemmar och släktingar.  När vi ger julklappar vill vi sprida glädje. Vi vill att mottagaren ska bli glad för julgåvan.

I Lukasevangeliets andra kapitel säger Ängeln till herdarna:  jag bär bud till er om en stor glädje. Glädjen handlar om att ett under har skett.  Den efterlängtade Messias är född. Barnet i Betlehem är Guds son och är den inkarnerade Guden. Vi påminns om att Gud blir Människa. I vintermörkret sker vändningen. När det är som mörkast i världen griper Gud in. Därför kan vi vara glada.  Det finns hopp för oss och vår värld.  Djupast kommer Jesus till oss med livsglädje och hopp.

När julen närmar sig ger vi julklappar  till varandra. Dessutom  skänker vi pengar, gärna lite mer än annars i december till mission, till behövande och till ti bistånd. Frälsningsarmén har alltid sin kampanj, håll grytan kokande. Missionskyrkan har missionsinsamlingen Mirakel 2012.  På jul väcks tanken på att vara barmhärtig till liv. Vi ska vara generösa och kärleksfulla.  Det finns en glädje över att få ge, att vara med om att skänka glädje.  De vise männen eller stjärntydarna från Östern  som vi läser om i Matteusevangeliet hade  dyrbara gåvor med sig till det nyfödda Jesusbarnet, guld , rökelse myrra.  De vill visa tacksamhet över det stora undret, över Guds gåva till oss människor. Gud själv.

En gåva vi får ta emot är Jesus själv. Han är räddningen, frälsningen från allt ont och mörker. Mycket som vi ger varar bara en kort tid. Kläder blir omoderna, blommor vissnar, choklad äter vi upp. Men frälsningen i Jesus är en gåva som håller. Det är en  gåva som bär genom livet. Guds gåva Jesus ger oss glädje som vi får ge vidare till medmänniskor i vår vardag.

Vi vill leva i fred. Vi vill ha lugnt inombords. Vi vill leva i fred och harmoni med släkt,  vänner och grannar. Vi vill bo i en fredlig värld. Men så mycket i vår tillvaro präglas av missförstånd, konflikter och krig. Våldet breder ut sig. Vi hör om våld, ond bråd död, krig och hemskheter.  Det finns så mycket ondska. Herdarna i Betlehem levde under ockupation.  De levde ett utsatt liv.  Änglarnas lovsång  handlar om fred på jorden.  Jesus kommer med fred till sin jord. Det är ett underbart budskap.  Det ska bli fred på vår jord i tusen år en gång, sjöng Artur Eriksson. Men det ska inte bli fred bara i tusen år. Guds fred och frid i Jesus håller för evigt.  Jesus liv och död borgar för att fred är möjlig, i vår inre värld, bland människor och folk.   Jesus vill ge oss av sin eviga frid och fred. Det är julens glädjebud.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0