Det är fullbordat

 

Det är fullbordat.

Det är Jesu slutord i Johannesevangeliets version (kap 19) av passionsberättelsen.

I Johannes skildring är Jesus den upphöjde, den kunglige, den allvetande. Jesus vet sin roll. Jesus känner sin uppgift. Allt som händer har ett syfte. Inget sker av en slump de sista dagarna i Jesus liv.

Det finns en slags helig förundran över hur allt samverkar den här dramatiska veckan. Det är Gud, Jesus hans ende Son, Bibelns profetior, lärjungarna, folket, översteprästerna och de romerska myndigheterna. Och Jesus vet från början allt. Han vet att hans liv ska sluta på Golgata kors.

Det är fullbordat. Jesu liv fullbordas på korset. Han hade levt sitt liv. Han hade fullbordat sitt uppdrag. Jesus kom från Gud för att visa vem Gud är - självutgivande helig kärlek. Han kom för att visa människor vägen hem till Gud. Han levde ett liv i kärlek som slutade på korset. Var det ett misslyckande? Nej, även om våra gudstjänster på långfredag präglas av sorg och mörker så är det bara en del av långfredagens verklighet. Good Friday är den engelska benämningen på långfredagen och i den ortodoxa liturgin säger prästen: genom korset har glädjen kommit till hela världen. Det finns något djupt glädjegivande i långfredagens händelser.

Något avgörande händer på korset. Därför säger Jesus det är fullbordat. Genom Jesu död på korset fullbordas frälsningsverket.

Genom att Jesu överlåter sig helt i Guds händer och låter sig offras på korset skakar hela världen. Synden besegras. Ondskan binds. Djävulens makt krossas. På korset fullbordas Guds plan för världen.

Tack vare korsets verklighet kan vi bli räddade från allt ont, från synden och bli vänner med Gud. Korset gör vår tro möjlig.

När Jesus dör rämnar förlåten i templet. Nu behövs inga offer mer. Jesu offer på korset är garanten för det. De gammaltestamentliga offrena behövde hela tiden göras om. Nu behövs de inte längre. De behövs inte för Jesus har givit det fulländade fullbordade, slutgiltiga offret på korset.

Det är fullbordat. På korset fullbordas Jesu liv. Men också våra liv fullbordas på korset. Jesus är Guds Lamm som offras för vår skull. Jesus är Lammet som renar oss från vår synd. Jesus är Lammet som räddar oss undan dom och mörker. Jesus är Lammet som återställer och gör oss till det han ämnade oss till, att vara Guds barn som lever i gemenskap med honom.

 

 

 


Jesus för världen givit sitt liv

JESUS FÖR VÄRLDEN GIVIT SITT LIV

 

 

Vem är Jesus till för? Vem är kyrkan till för? Vem har den kristna tron ett ärende till? Vad svarar du på det? Är Jesus till för den som är religiöst lagd? Är kyrkan till för ensamma och gemenskapslängtande människor? Är kristna tron till för dem som är filosofiskt lagda eller har grubblerier.

Nej det är svar som leder oss fel. Jesus, församlingen och kristen tro är inte bara till för en speciell sorts människor. Kristen tro har större anspråk än så. Jesus Kristus, församlingen och kristen tro är till för alla människor. Jesus föddes in i vår värld för alla människor, kvinnor och män, unga, medelålders, äldre. Jesus föddes in i vår värld för både rika och fattiga, lyckliga och sorgsna, troende och tvivlare. Med andra ord vem du än är, vad du kommer från så kommer vi inte i från det här med Jesus, kristen tro och kyrkan.

 

Så slog det mig när jag på en andakt sjöng ”Jesus för världen givit sitt liv” att så är det. Jesus inte bara föddes in i världen för vår skull, han dog på korset för alla människors skull, alla i Långared, i Alingsås, i Sverige, ja i hela världen dog Jesus för. På korset dör Jesus för dig. Varför? För att Gud har sett dig och vill dig väl. För att ge dig allt gott och en tro som bär. För att ge dig ett liv med mening, och evig gemenskap med Gud.

 

 


RSS 2.0