Effata

Läs Markus 7:31-37.  

Jesus möter en man som är döv och som talar dåligt. Jesus tar honom avsides och behandlar honom. Han tar fingrarna i hans öron, spottar och rör vid hans tunga. Jesus ser mot himlen och andas djupt. Jesus säger till mannen på sitt modersmål arameiska: Effata. Det betyder "Öppna dig". Och någonting händer i mannen. Han kan höra och han kan tala. Ibland kanske vi stänger in oss i oss själva. Ibland vill vi inte lyssna på andra, ta del av andras intryck och uppfattningar. Det kan gälla på det andliga området.  
Nu säger Jesus Effata till oss var och en. Öppna dig.  

Det får vara vår bön 
 
att vi är öppna för Gud och vad han vill säga oss och till våra församlingar. 
att vi är öppna för oss själva, våra behov, önskningar och kallelse
att vi är öppna mot varandra, att vi ser varandra och lyssnar på varandra.

Tro och liv

På söndag är temat "Tro och Liv". Hur ser vår tro ut? Hur uppfattas den? Hur lever jag min tro?  Det är frågor som predikan kommer ta upp. Texten från Lukas 18:9-14 om de två männen som gick till templet för att be kan oroa. Vem liknar jag mest när det kommer till kritan? Farisén eller tullindrivaren. Det är så lätt att vi bedömer andra utifrån den farliga självrättfärdigheten. Vi tänker, sån är inte jag och är han/hon verkligen kristen som lever på det viset? Det är så lätt hänt att vi i vår strävan att vara goda, ansvars- och medkännande blir lika farisén. Det gäller att vara på sin vakt och be om kärlek och ödmjukhet i allt. Mitt hopp och önskan är att vi kommer med vår längtan och våra brister i uppriktighet till Jesus Kristus och ber som tullindrivaren: Gud var nådig mot mig syndare!  

Andakt. Jag är vinstocken. Ni är grenarna.

På söndag är evangelietexten från Joh 15:1-9.  
Jesus beskriver sig som den sanna vinstocken och vi får vara grenar. För att grenarna ska bära frukt behöver de ha kontakt med stammen och dess rotsystem. Det är samma med oss. Vi behöver finnas nära Jesus, tätt vid stammen, för att få kraft och kärlek.  Vi behöver vara nära stammen för att vi ska kunna bära frukt pch bli alltmer lika Jesus.  Vi kommer nära Jesus i gudstjänstens gemenskap. Vi kommer nära Jesus genom Bibelordet. Vi kommer nära Jesus i bönen. Vi kommer nära Jesus i möten med människor.   Låt oss leva nära vinstocken och bli kvar i Jesu kärlek. Amen.

RSS 2.0