Mötet med Jesus

MÖTET MED JESUS

 En vanlig söndag kom hon till gudstjänsten. Hon hade svårt att gå. Hon var krokryggig. Hon såg bara det som fanns på marken och hade begränsad sikt. Och så händer det något stort. Det är mycket folk på gudstjänsten. Men pastorn som undervisar ser henne.  Han kallar fram henne för att säga något viktigt. Hon tänkte säkert - är det mig han menar. Men blicken gick inte att ta miste på. Pastorn menade just henne. Han hade sett henne.

Att bli sedd. Det är det ett av de viktigaste behoven i livet. Genom att någon ser dig blir du bekräftad. Mannen sa till henne: Kvinna du är fri från din sjukdom. Han lade sina händer på henne. Efter det kunde hon räta ryggen och prisa Gud.

Det står om det här i Lukasevangeliet (kap 13 vers 10-16). Den kvinnan mötte var Jesus, Han såg henne. Han kallade på henne. Han befriade henne från den svåra sjukdomen.

 Det stora är att Jesus ser oss var och en. Han vill möta din blick var du än finns. Han vill möta dig och dina behov. Han vill möta din längtan efter tro, mening, upprättelse och hälsa. Han kallar på dig.

Var kan då Jesus se mig? Var någonstans kan jag möta Jesus?

Vi kan möta Herren Jesus där vi finns. I gudstjänsten, när vi ber, när vi läser och lyssnar till Guds Ord och när vi kommer till nattvardens bord. Där finns Jesus själv. Han vill möta dig.

 

Du är fri från din sjukdom sa Jesus till kvinnan. Och lade sina händer på henne. En total förändring och förvandling för kvinnan. Det som bundit henne fanns inte längre. Hon var fri från sin sjukdom. Hon var upprättad. Hon rätade sin rygg och kunde se omvärlden. Mötet med Jesus ger oss nya perspektiv. Det handlar inte längre bara om min egen lilla värld. Det handlar om något större. Det handlar om Gud och världen. När Gud kommer in i våra liv händer något. Att ge tron vidare och göra något för medmänniskan och världen blir naturligt. Många har sagt, jag ser tillvaron på ett nytt sätt. Den som tidigare tyckte  att de som misslyckats fick skylla sig själva ser nu dem som Guds älskade barn och frågar: vad kan jag göra?

Kvinnan blev upprättad. Och hon gladde sig. Hon prisade Gud. Hon sjöng eller läste, kanske med en psaltarpsalm eller med egna ord. Någonting stort händer med oss i mötet med Jesus. Det blir naturligt att berätta det för andra och att tacka Gud.

Mötet med Jesus upprättar. Mötet med Jesus ger nya perspektiv. Mötet med Jesus föder lovsång. Jesus ser dig och vill möta dig.

 

 

 

 

 

 

 


Herrens närvaro

Jag har varit i Finland i nästan två veckor. Jag besökte Valamo kloster. Det är en fascinerande plats i östra Finland. Jag var på en ikonmålningskurs.
Vi målade Kristusansikten. Sista kvällen hade vi en utställning av våra nymålade ikoner. Vi ställde dem på nischen vid svarta tavlan. Det var ungefär tio stycken. Och så betraktade vi dem. Det var Kristusbilder präglade av våra personligheter och relation till Kristus. Medan vi stod där uppstod en stillhet, en påtaglig frid. Vi var bara tysta inför ikonerna en lång stund.
Vad känner ni? Frågade någon. En stark andlighet svarade en annan. Något uppfyllde rummet. Det var en stark närvaro. Det var som om Kristus själv gav sig till känna. Han fanns där i rummet. Han såg oss. Det var en stark upplevelse för oss var och en.

Ikonerna kallas evangelium eller Guds Ord i bild. De vill påminna om Guds närvaro och om Guds människoblivande i Jesus Kristus. Ikonen är ingen avgud eller något som ska dyrkas. Ikonen ska vördas liksom vi vördar den heliga skrift.
Genom att vara inför Ordet och Ikonen blir vi medvetna om Herrens egen närvaro ibland oss som i sin tur vill väcka oss till bön och tacksägelse.


RSS 2.0