Middlesex

Nu har jag läst en intressant bok, Middlesex av Jeffrey Eugenides. Handlar om identitet. Huvudpersonen föds och uppfostras som en flicka i Detroit. Men i tonåren uppdagas det att hon bär på en genetisk defekt och att hon egentligen är en pojke.

Från att vara Calliope till att bli Cal. Men romanen är en väldig exposé, en släkthistoria. Den börjar i en grekisk by i MIndre Asien. Huvudpersonens farmor och farfar flyr därifrån 1922 via ett brinnande Smyrna. De lyckas komma med en båt tillsammans med en armenisk läkare. På båten gifter de sig. Men hela livet bär de på en hemlighet, de är helsyskon. . Farmodern oroar sig livet igenom. Hon vet om att det i släktens historia har funnits personer som man först trott vara flickor men som i tonåren visade sig vara pojkar.

Vi får följa släktens historia varvat med några nutida glimtar från Berlin där huvudpersonen numera arbetar som diplomat. Mycket handlar om grekerna i Usa, om misstänksamheten när familjen flyttar till ett traditionellt amerikanskt vitt protestantiskt område. Mende hade pengar och fick köpa ett modernistiskt svårsålt hus i Gross Point. Det handlar om bilindustrin och om pappans alla Cadillacbilar, om upploppen i Detroit 1967, om sex och drogliberalism. Mycket 60-tals historia. Och framför allt personens berättelse om vem han är och varför det blev som det blev.

Boken vann Pulitzerpriset 2003 och var mycket läsvärd, med ett något oväntat slut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0