Julens budskap

Vi firar jul tack vare det stora undret att Gud blir människa.

Mitt i alla julbestyr och julfirande kan vi ställa vi frågan: varför firar vi jul? Vi vet svaret. För att Jesus föddes i Betlehem. Men varför firar vi detta barns födelse? Det har att göra med det innersta i kristen tro. Kristen tro säger att Jesusbarnet som föds är Gud själv. Det är Guds ende Son. Det handlar om att Gud kommer in i världen. Gud blir människa i ett litet barn. Evangelisten Johannes skriver: Och Ordet blev människa och bodde bland oss. När vi stannar inför det faktumet så känns det storartat och mäktigt. Den evige och helige Gud blir som en av oss, lever vårt liv under samma villkor.
Därför vet Gud genom Jesus hur det är att vara människa, att vara fattig, utsatt och på flykt. Han vet hur det är att vara son och del i en familjoch att arbeta. Men han vet också hur det är att bli förrådd, bli sviken och bli oskyldigt dömd till döden. Han vet hur det är att möta mänsklig ondska. Han vet vad lidande, sorg och smärta är. Han har sett hur människans lott är. Därför känner han med oss, lever med oss och vill vara oss till hjälp.
Att Gud blivit människa en gång sätter en slags helighetsstämpel på varje människa. Det säger att vi är från Gud, är tänkta att leva i Gud och är på väg mot Gud. Varje människa är skapad till Guds avbild och varje människa är tänkt att bli gud lik. Det finns resning och värdighet hos varje människa. Det säger oss. Gud bor i oss. Gud bor i din medmänniska. Vi kan inte göra vad som helst mot en människa. Vi kan inte hantera en människa hur som helst. Kroppsliga bestraffningar, misshandel, övergrepp, tortyr, dödsstraff strider mot Guds innersta väsen. Vi ska som människor istället, älska varandra, ta vara på varandra, hjälpa varandra och tro gott om varandra. Människan har värdighet och integritet. Livet, kroppen och själen ja hela människan är i Guds händer. Julens budskap är att Gud har blivit människa. Guds helighet vilar därigenom över alla människor.
Med önskan om God Jul och Välsignade helgdagar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0